امکان رؤیت‌پذیری هلال ماه مبارک شوال سال ۱۴۴۱ هجری قمری (۱۳۹۹ هجری شمسی)

* با عنایت به این‌که زمان مقانه ماه شوال، ساعت ۱۷:۳۹، ۲۲ ماه مِی سال ۲۰۲۰ به وقت گرینویچ (ساعت ۲۲:۰۹ جمعه شب، ۲ خردادماه سال ۱۳۹۹) می‌باشد، رؤیت ماه شوال سال ۱۴۴۱، با چشم مسلح و غیر مسلح در جمعه شب، ۲۲ ماه مِی ۲۰۲۰، در هیچ کجای کره زمین، به هیچ عنوان امکان پذیر نمی‌باشد.

* ماه شوال سال ۱۴۴۱، در شنبه شب، ۲۳ ماه مِی ۲۰۲۰، ماه مطابق نقشه شماره (۱ و ۳) قابل رؤیت است.

* این ماه در یک‌شنبه شب، ۲۴ ماه مِی ۲۰۲۰، ماه مطابق نقشه شماره (۲و ۴) قابل رؤیت است.

نقشه شماره ۱: امکان رؤیت‌پذیری ماه شوال در شنبه شب، ۲۳ ماه مِی ۲۰۲۰، مطابق ۳ خردادماه ۱۳۹۹، بر اساس معیار محمد شوکت عوده که با استفاده از معیار برنارد یالوپ ، اصلاح و محاسبه شده است.

***

نقشه شماره ۲: امکان رؤیت‌پذیری ماه شوال در یک‌شنبه شب، ۲۴ ماه مِی ۲۰۲۰، مطابق ۴ خردادماه ۱۳۹۹، بر اساس معیار محمد شوکت عوده که با استفاده از معیار برنارد یالوپ ، اصلاح و محاسبه شده است.

راهنمای نقشه:

– رنگ سبز: در صورت مساعد بودن شرایط جوی، در این مناطق، هلال ماه به سادگی با چشم غیر مسلح رصد می‌شود.

– رنگ صورتی: در صورت مساعد بودن شرایط جوی، در این مناطق هلال با چشم مسلح دیده می‌شود و دیدن آن با چشم غیر مسلح، خصوصا بعد از رصد با چشم مسلح با تعیین مختصات دقیق بعید نیست. (خصوصا مناطق نزدیک به منطقه سبز)

– رنگ آبی: در صورت مساعد بودن شرایط جوی، در این مناطق هلال فقط با چشم مسلح دیده می‌شود و امکان رؤیت آن با چشم غیر مسلح نیست. (امکان رؤیت ماه با چشم مسلح در مناطق نزدیک به رنگ سفید کم‌تر می شود.)

– بی‌رنگ (سفید): رؤیت هلال ناممکن و نشدنی است.

* * * * * * * * * * * *

* نقشه شماره ۳: امکان رؤیت ماه شوال سال ۱۴۴۱، در شنبه شب، ۲۳ ماه مِی ۲۰۲۰، مطابق ۳ خردادماه ۱۳۹۹، بر اساس معیار سید محمد قاضی میرسعید.

* * *

* نقشه شماره ۴: امکان رؤیت ماه شوال سال ۱۴۴۱، در یک‌شنبه شب، ۲۴ ماه مِی ۲۰۲۰، مطابق ۴ خردادماه ۱۳۹۹، بر اساس معیار سید محمد قاضی میرسعید.

راهنمای نقشه:

– رنگ سبز: در صورت مساعد بودن شرایط جوی، در این مناطق هلال به سادگی با چشم غیر مسلح رصد می‌شود.

– رنگ زرد: در صورت مساعد بودن شرایط جوی، در این مناطق هلال با چشم مسلح دیده می‌شود و دیدن آن با چشم غیر مسلح، خصوصا بعد از رصد با چشم مسلح با تعیین مختصات دقیق بعید نیست. (امکان رؤیت ماه با چشم مسلح، هر چه به سمت مرز منطقه قرمز حرکت کنیم، کم‌تر و کم‌تر می شود.)

– رنگ قرمز: امکان رؤیت ماه با چشم مسلح بسیار بعید و بعضا غیر ممکن است. (هر چه از منطقه زرد دورتر می‌شود، امکان رؤیت کم‌تر می‌شود.)

* * * * * * * * * * * *

همان‌گونه که می‌دانید،‌ دو موضوع در مبنای فقها درباره آغاز ماه جدید قمری مطرح است:

۱- رؤیت ماه بر اساس چشم غیر مسلح یا چشم مسلح یا مقارنه

۲- تعمیم منطقه

که مقلدین هر یک از مراجع با توجه به مبنای فقهی مرجع خود، می‌توانند با کمک این نقشه‌ها (خصوصا نقشه شماره ۲ و ۳ که ساده‌سازی شده است)، زمان تقریبی آغاز ماه شوال سال ۱۴۴۰ را در منطقه خود پیش‌بینی کنند.

 

جهت اطلاعات بیش‌تر، به لینک‌های زیر مراجعه کنید.

چرا گاهی اوقات در اعلام عید فطر اختلاف نظر پیش می‌آید؟

راه‌های ثابت شدم اول ماه

اما افرادی که تابع مبنای مقارنه هستند، با توجه به این که زمان مقارنه ماه شوال سال ۱۴۴۱، ساعت ۱۷:۳۹ جمعه، ۲۲ ماه مِی سال ۲۰۲۰ به وقت گرینویچ است، باید زمان مقارنه را بر اساس ساعت محلی خود محاسبه کرده و چنان‌چه زمان مقارنه، قبل از فجر صادق (اذان صبح) بود، روز بعد از فجر صادق را روز اول ماه شوال در نظر بگیرند و چنان‌چه زمان مقارنه پس از فجر صادق بود، باز هم روز بعد را آغاز ماه بدانند که با این حساب برای همه مناطق کره زمین، آغاز ماه شؤال (عید فطر) سال ۱۴۴۰، به صورت هماهنگ، روز شنبه ۲۳ ماه مِی (۳ خردادماه) خواهد بود.

 

اما آغاز ماه شوال (عید فطر) بر مبنای رؤیت با چشم غیر مسلح و چشم مسلح، اندک تفاوتی خواهد داشت که در چند منطقه بررسی می‌کنیم.

۱- کل آمریکای شمالی، مرکزی و جنوبی، بجز بخش‌هایی از آلاسکا و جنوب آرژانتین و شیلی:

با توجه به این‌که امکان رؤیت ماه با چشم غیر مسلح در جمعه شب (۲۲ ماه مِی ۲۰۲۰) به هیچ وجه امکان نداشته، اما در شنبه شب (۲۳ ماه مِی)، با چشم غیر مسلح هم وجود دارد، عید فطر برای مقلدان همه مراجع مشهور، روز یک‌شنبه (۲۴ ماه مِی) خواهد بود.

برای افرادی که در مناطق استثنا شده زندگی می‌کنند، چنان‌چه مقلد رهبری باشند، همان روز یک‌شنبه (۲۴ ماه مِی) خواهد بود، اما مقلدان مراجعی که رؤیت با چشم غیر مسلح را شرط می‌دانند، باید منتظر اعلام رؤیت ماه بمانند و برای تعدادی از آن‌ها، روز دوشنبه (۲۵ ماه مِی)، روز عید فطر خواهد بود.

۲- کل قاره آفریقا، بجز ماداگاسکار و بخش‌هایی از آفریقای جنوبی:

مانند بند ۱ است.

۳- کشورهای فرانسه، اروپای جنوبی، شبه‌جزیره عربستان، عراق، سوریه، اردن، لبنان و اکثر قریب به اتفاق بخش‌های ترکیه:

با توجه به این‌که امکان رؤیت ماه با چشم غیر مسلح در جمعه شب (۲۲ ماه مِی ۲۰۲۰) به هیچ وجه امکان نداشته، اما در شنبه شب (۲۳ ماه مِی)، با چشم غیر مسلح هم وجود دارد، عید فطر برای مقلدان همه مراجع مشهور، روز یک‌شنبه (۲۴ ماه مِی) خواهد بود.

۴- افغانستان، پاکستان، هند، اروپای مرکزی و شمالی و …:

با توجه به این‌که امکان رؤیت ماه در شنبه‌شب (۲۳ ماه مِی) با چشم غیر مسلح در این مناطق غیر ممکن است، عید فطر بر مبنای تعدادی از مراجع مشهور، روز دوشنبه (۲۵ ماه مِی) خواهد بود، اما بر مبنای تعدادی دیگر ممکن است که روز یک‌شنبه (۲۴ ماه مِی) می‌باشد.

۵- کشورهای استرالیا، نیوزلند، ژاپن، کره شمالی و جنوبی، نیمه غربی مغولستان و بخش‌های عمده روسیه:

با توجه به این‌که امکان رژیت ماه، حتی با چشم مسلح، در شنبه شب (۲۳ ماه مِی) غیر ممکن است، بر مبنای همه مراجع، روز عید فطر، دوشنبه (۲۵ ماه مِی) خواهد بود.

۶- ایران:

با توجه به این‌که امکان رؤیت ماه در مناطق غربی و جنوب غربی ایران، با چشم غیر مسلح امکان‌پذیر است، عید فطر برای ساکنان این مناطق، طبق مبنای همه مراجع مشهور، روز یک‌شنبه (۲۴ ماه مِی) می‌باشد، اما در سایر مناطق که در قسمت زردرنگ قرار دارند، هر چند امکان رؤیت با چشم مسلح بسیار محتمل است، اما در مناطق مرکزی، شرقی و شمالی ایران، امکان رؤیت ماه با چشم غیر مسلح، بعید و حتی در مناطقی غیر ممکن است، لذا بر مبنای رهبری، روز عید فطر برای همه مناطق ایران، روز یک‌شنبه (۲۴ ماه مِی ۲۰۲۰، مصادف با ۴ خردادماه ۱۳۹۹) می‌باشد، اما برای سایر مراجع که مبنایشان رژیت با چشم غیر مسلح است، بعضاً روز یک‌شنبه و بعضاً روز دوشنبه خواهد بود.

 

باز هم یادآور می‌شود بر مبنای مقارنه، برای همه مناطق کره زمین،

روز شنبه، ۲۲ ماه مِی ۲۰۲۰ (۳ خردادماه ۱۳۹۹) آغاز ماه شؤال (عید فطر) خواهد بود.

سلسله مباحثات استاد ریاحی

کتاب‌خانه قرآن و حدیث مؤسسه

فهرست درختی سایت

باز کردن همه | بستن همه